Jak LTE vysílačky a PoC technologie fungují ?

LTE vysílačky jsou vlastně chytrá zařízení obvykle založená na dnes nejrozšířenější platformě Android. Na tomto chytrém zařízení je spuštěna speciální aplikace dodavatele PoC platformy. Pro vzájemnou komunikaci a propojení jednotlivých terminálů je klíčový PoC server, který zajišťuje distribuci hovorů a multimediálního obsahu včetně videa uživatelům ve skupině.

LTE vysílačky využívají moderní PoC technologie, které zajistí spolehlivé spojení bez omezení
LTE vysílačky Hytera zajistí spolehlivé spojení bez omezení

PoC platformy

PoC platforem existuje několik. Platformy se liší funkcemi, uživatelským rozhraním, podporou zařízení, zabezpečením komunikace šifrováním, dispečerského řešení, možností provozovat serverovou část na vlastním hardware atd. Některé platformy vyžadují pravidelnou platbu za služby, jiné si můžete jednorázově zakoupit jako SW balík a provozovat ve vlastní režii.

Schéma propojení jednotlivých komponent PoC platformy pro LTE vysílačky
Schéma propojení PoC platformy pro LTE vysílačky

PoC aplikace pro vysílačky s OS Androis a IOS

Aplikace pro chytré zařízení jsou určeny pro platformy Android i iOS pro telefony Apple. Aplikace je rozhraní jejímž prostřednictvím zákazník komunikuje. Pro Android se nabízejí specializovaná zařízení určená přímo pro provoz v režimu LTE vysílačky, které jsou vybaveny vyhrazenými ovládacími prvky především tedy tlačítkem PTT, které umožňuje přepínat vysílání a příjem jako u klasické vysílačky. Dalším specializovaným ovládacím prvkem může být volič hovorové skupiny nebo otočný ovladač hlasitosti nebo nouzové tlačítko. Pro snadné ovládání PTT nabízí výrobci i bezdrátová tlačítka na prst. Aplikaci lze spustit i na běžných mobilních telefonech, v případě přístrojů Apple je to jediná možnost. V tomto případě je tlačítko PTT na dotykovém displeji.

Příklad PoC aplikace pro chytré LTE vysílačky
PoC aplikace pro chytré LTE vysílačky

PTT server klíčová součást PoC platformy

Klíčovou součástí PoC platformy je server, který propojuje všechny zařízení. Aplikace v koncových zařízeních (LTE vysílačkách) zakódují hovor nebo video do datového streamu a přenáší ho na server. Server ho dále distribuuje data do dalších zařízení, které jsou ve stejné hovorové skupině. Aplikace umožňují přenášet nejen hlas, text, ale i fotografie a video. Server také může veškerou komunikaci ukládat, tak aby se dala použít pro pozdější analýzu, nebo prokázání průběhu děje. Některé platformy podporují napojení vlastních uživatelských aplikaci prostřednictvím API rozhraní. Server také může zajistit propojení do tradičních digitálních radiových sítí DMR a TETRA.

Dispečerské aplikace

Další důležitou součástí může být dispečerská aplikace, která umožňuje koordinovat a řídit komunikaci. Dispečerská aplikace kromě vlastní komunikace umožňuje sledovat polohu jednotlivých uživatelů na mapě, řešit nouzové situace, odesílat textové a multimediální zprávy. Přehrávat záznamy komunikace.

Příklad dispečerské aplikace pro PoC plaformu
Dispečerská aplikace pro PoC platformu

Přímý odkaz na tento článek: https://ltevysilacky.cz/2021/04/30/jak-lte-vysilacky-a-poc-technologie-funguji/