Vyspělé řešení komunikace pro PoC vysílačky i digitální radiostanice DMR

Aplikační platforma Walkie Fleet je vyspělé komunikační řešení, které zahrnuje aplikační platformu pro PoC vysílačky a telefony využívající OS Android, chytré telefony Apple, vyspělou dispečerskou aplikaci a serverovou službu, které vyžívají OS MS Windows. PoC aplikace se serverem komunikují prostřednictvím IP datových sítí, WiFi a LTE. Serverová služba zajišťuje distribuci hlasu i multimediálního obsahu účastníkům zapojeným do komunikace. Walkie Fleet nabízí unikátní možnost propojení PoC technologie se světově nejpoužívanější technologií pro digitální vysílačky DMR. Server podporuje funkci brány, která umožňuje napojení na DMR infrastrukturu radiové sítě. Mezi podporovanými zařízeními jsou i převaděče Hytera. LTE vysílačky díky této funkcionalitě mohou přímo volat digitální DMR radiostanice. Walkie Fleet tvoří jednotnou komunikační síť integrující technologie PoC a DMR.

PoC aplikace Walkie Fleet nabízí pokročilé funkce a propracované uživatelské rozhraní

Propracovaná aplikace pro PoC vysílačky

Walkie Fleet nabízí aplikaci s propracovaným uživatelským rozhraním, která plně využívá možnosti chytrých zařízení. Kromě hlasové komunikaci ve skupinách podporuje Walkie Fleet i videohovory, které mohou být rovněž privátní i skupinové. Při skupinovém videohovoru se video rozesílá na ostatní zařízení po stisknutí tlačítka PTT.

PoC platforma Walkie Fleet podporuje videohovory
Walkie Fleet zvládá i skupinové videohovory

V oblasti řízení a zabezpečení komunikace poskytuje Walkie Fleet podobné možnosti jako profesionální radiové sítě. Pro ovládání komunikace lze používat vyhrazené HW tlačítko, kterým jsou vybaveny PoC vysílačky. Pro běžné chytré telefony je k dispozici SW tlačítko zobrazitelné na displeji. Podobně lze využít i vyhrazené HW tlačítko pro spuštění nouzového volání. Systém obsahuje víceúrovňové řízení priorit. Nouzová volání mají nejvyšší prioritu a přeruší ostatní probíhající hovory. Sleduje-li uživatel více pracovních skupin současně, tak příchozí hovor ve skupině s vyšší prioritou může přerušit již probíhající hovor s nižší prioritou. Veškerou komunikaci lze zabezpečit bezpečným AES256 šifrováním. Aplikace podporuje záznam hovorů.

Pokročilá výměna textových i multimediálních zpráv

Uživatelé aplikace si mohou mezi sebou vyměňovat privátní i skupinové zprávy, které mohou obsahovat text i multimediální obsah například fotografie. To umožňuje výrazně zefektivnit komunikaci v rámci skupiny. Komunikace může být opět šifrována s použitím AES256.

Integrovaný messenger Walkie Fleet umožňuje rychlou výměnu informací mezi uživateli ve skupině

Sledování polohy na mapě

Walkie Fleet umožňuje zobrazení a sledování polohy jednotlivých uživatelů ve skupině na mapě. Systém podporuje automatickou aktualizaci polohy v pravidelných intervalech, nebo žádost o aktuální polohu pro jednotlivce i skupinu. Uživatel si může vybrat, zda bude využívat mapové podklady Google Maps nebo OpenStreetMap. Systém automaticky označí a upozorní na uživatele v nouzový stav, který může být spuštěn ručně nouzovým tlačítkem, automaticky funkcí ležící muž, nebo při překročení hranice vymezeného území funkcí geografického ohraničení,

Aplikace Walkie Fleet pro Android a IOS umožňuje sledovat polohu účastníků ve skupině

Pokročilá dispečerská aplikace

Součástí systému Walkie Fleet je pokročilá dispečerská aplikace pro OS Windows. Aplikace poskytuje dispečerovi možnost řízení několika nezávislých sítí. Podporuje všechny běžné funkce řízení privátních i skupinových hlasových hovorů i videohovorů. V případě uživatele v nebezpečí umožňuje získat dispečerovi okamžitý přehled funkce video monitoringu, která aktivuje kameru monitorovaného zařízení. Prostřednictvím aplikace může uživatel s patřičným oprávněním dálkově konfigurovat aplikace v terminálech uživatelů s využitím funkce OTAP tj. například zařazení do skupin. Aplikace má rovněž podporu pro řízení ostrahy objektů a sledování strážní služby. Dispečer má přístup k záznamům hovorů, které umožní analýzu provozu.

Dispečerská aplikace Walkie Fleet poskytuje dispečerovi mnoho pokročilých funkcí

Propojení technologií pro PoC vysílačky a DMR radiostanice

Aplikace obsahuje bránu umožňující propojení technologií PoC pro LTE vysílačky a velmi rozšířenou technologií DMR pro tradiční digitální radiostanice. K propojení se využívá připojení k infrastruktuře radiové sítě standardizovaným protokolem AIS. Tento protokol podporuje například převaděče Hytera RD985S. Vzájemné propojení umožňuje realizovat skupinové i privátní hovory, Polohu radiostanice provozovaným v DMR síti lze zobrazit na dispečerském pracovišti i PoC vysílačkách. Mezi sítí DMR a PoC lze posílat zprávy. Dispečer může ověřit dostupnost DMR radiostanic v systému.

Walkie Fleet nabízí unikátní propojení technologie PoC pro LTE vysílačky a DMR radiových sítí pro digitální radiostanice

Přímý odkaz na tento článek: https://ltevysilacky.cz/2021/08/25/walkie-fleet-reseni-komunikace-poc-vysilacky-dmr-radiostanice/